Min gamla bergvärme

bergvarme2Denna höst är det knappt tjugo år sedan min make David och jag lät installera bergvärme i vår villa. Då dreglade himlen blötsnö och borrarna slet i gula overaller i strålkastarbelysning från sin stora lastbil. Det dånade när de borrade hål i berget. Allt gick på fyra dagar och samtidigt forslades vår gamla oljepanna och tanken för dieselolja bort. Sedan dess har det mesta nästan fungerat utan anmärkning.

Mitt hus och jag är nästan lika gamla och det märks på oss att vi har varit med länge. Spåren syns i mitt grå hår och på väggarna i den gamla tvättstugan. Det var här som bergvärmen installerades och det drogs då rör från borrhålet strax utanför ytterdörren genom väggen och in i tvättstugan. Det gjordes precis så stora hål i ytterväggen att rören kunde komma in. Väggarnas tegel blev till småstenar och dessa sopades bara undan till hörnet under vattenmätaren. Väggen fick sprickor och detta såg inte lockande ut. Det var också andra rör, som skulle in. När allt var klart tittade David och jag på den misshandlade väggen och alla småstenarna.
”Det här fixar jag till sommaren” sa David glatt. ”Jag har inte murat om en vägg sedan jag var i tonåren. Insamlingen av skräpet hjälps vi sedan åt med”
Vad han inte tänkte på var att vi hade ett litet företag med flera kunder, som nästan varje vecka ringde in nya uppdrag. Detta var både spännande och lönsamt. Nu beslöt vi oss för att låta bli att titta på tvättstugans fula väggar, inte glo på småstenarna i hörnet eller spana in allt annat, som vi borde se över. Det enda vi gjorde var att byta ut tvättmaskinen från 1950-talet.

På 1930-talet fanns det inga tvättmaskiner. Lakan lämnades bort och i tvättstugan fanns en tvättho av emalj med inbyggd tvättbräda. Från den gick det ett rör rakt ut i trädgården. När bergvärmen kom åkte den gamla tvätthon ut och kvar blev hålet ut till trädgården. För att inte råttor och möss skulle kunna slinka in i stugvärmen täppte David till hålet riktigt ordentligt. Han var skicklig och tätningen håller fortfarande. Så länge David levde funderade vi varje vår på att ta itu med tvättstugan. Det kom alltid något emellan och tvättstugan åldrades med både behag och skavanker samt utan råttor.

bergvarme
För åtta år sedan lagom till julen kom det inte fram någon värme till elementen i källaren. Det var strax innan David drabbades av sin första stroke. Då ilade han upp och ner i källaren för att lufta elementen. Ingenting hjälpte och vi beslöt oss för att vänta tills helgen var över med att söka reda på reparatören. Det blev aldrig så. På Trettondagen kom den första stroken. Jag blev ensam i huset och nu gällde det bara att härda ut i ensamheten och klara av att åka till Huddinge sjukhus varje dag och hälsa på David. Detta piggade upp honom och när han kom hem efter att ha legat på sjukhus i tre månader kunde han gå i trappor. Då blev det plötsligt mycket annat som måste ses över i det gamla huset. Vi la om taket och isolerade väggarna på utsidan av huset. Tvättstugans alla problem sköts på framtiden. Vintertid placerade vi ett extra elelement i källaren och levde i de soligaste rummen.

 
i somras beslöt jag mig för att göra något åt den gamla tvättstugan. Här önskade jag mig ett handfat och en vattentoalett. När huset byggdes sattes det in en otroligt liten toalett bredvid tvättstugan. Den saknade elektrisk belysning och man fick inte väga över 70 kilo för att kunna tränga sig in genom den smala dörren. Den är för längesedan riven och idag har jag trädgårdsredskap här. Gillesstugan reparerades i början av förra året och det skulle vara trevligt att ha brasaftnar där. För att detta skall bli lyckat måste det finnas en toalett.
Tidigt i höstas kom städhjälpen Lars och Ulla  och kämpade en hel lördag med smutsen i den gamla tvättstugan, bar ut småstenarna på golvet och tvättade alla rör. För tre veckor sedan hände det som inte får hända. Bergvärmen började krångla och det blev kallt både i nedervåningen och i källaren. Den firma, som installerade bergvärmen, har flyttat till Skåne. Nu började jag leta på nätet och fick så småningom tag i ett företag, som kunde komma och fixa värmen.

Nu hade jag tur. Det kom en mycket duktig grabb från Nya Zeeland och han gick igenom anläggningen med mig. Ett rör, som fördelade det varma vattnet mellan olika våningar och element, hade gått sönder. Nu är detta åtgärdat och jag fick veta att rören var fyllda av skit, som kom från de äldsta elementen. Efter detta diskuterade vi mina källarproblem. Det vore skönt att få allt snyggt och prydligt kring bergvärmeanläggningen.

I min ensamhet har jag skärskådat den gamla tvättstugan. Det blir minst sex hantverkare med olika specialister som måste ta sig an detta jobb till sommaren. Jag stod stilla en stund och tittade på hålet i golvet. Om allt skulle bli bra, måste golvet brytas upp och det gamla röret ut i trädgården delvis grävas upp. Fasan slog klorna i mig. Vad finns det under golvet?

Det händer mycket i min förort. Den äldre generationen försvinner och husen får nya ägare. Dokumentationen om vad som verkligen hände under byggtiden på 1930-talet är obefintlig. Det har i blivit obehagliga överraskningar för nya ägare till de gamla husen, som i regel är ungefär 90 år gamla. Det visade sig att grannhuset byggdes över en vattenfylld spricka i berget. Byggmästaren la bara ett betonggolv över den lilla sjön och ovanpå detta byggdes en stor tvåvåningsvilla. När den nye ägaren började rusta upp källaren blev det sprickor i golvet och det sprutade upp vatten. Han fick installera en pump, som skall gå natt och dag för att hålla vattnet borta. Det nya källargolvet blev betydligt dyrare än beräknat. En annan källare måste asbestsaneras och här fanns också radioaktivt byggmaterial från bergen I Västergötland.

Nu har jag beslutat mig för att skjuta renoveringen av den gamla tvättstugan på framtiden. Jag är feg, det jag inte vet om källarens gömda hemligheter har jag inte ont av. Jag hoppas på det bästa. En anläggning för bergvärme håller inte i alla oändlighet. Jag vet att nästa gång bergvärmen krånglar måste den kanske bytas ut. Vad gör jag då? Snabbröjer huset och köper en lägenhet?

3 tankar om “Min gamla bergvärme

  1. Usch ja, det är alltid något med gamla hus. Men jag tycker du ska låta värmepumpen vara så länge den går. Om den börjar krångla för mycket rekommenderar jag dig att kontakta företaget Energipartner som finns i Bromma (googla). Seriösa, kunniga och pålitliga. Är själv kund där sedan många år liksom grannar här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s