En julkrubba betyder så mycket

jukkrubba2Jag har i dagarna fått Hägerstens församlings julprogram, vars framsida pryds med en bild på den heliga familjen i Betlehem. Allt är vackert och stämningsfullt på ett sätt, som säkert inte överensstämde med den bistra verkligheten för tvåtusen år sedan. Resan till Betlehem i vintertid måste ha varit mycket ansträngande för jungfru Maria. Jag kan riktigt känna hur kalla vindar blåste från nordost och hur tunga de sista timmarna av graviditeten var. Så kom förlossningen i ett stall och det lilla barnet fick sin första viloplats i en krubba. Bibelns historia är gripande och det har varit lätt för konstnärer att skapa något vackert och stämningsfullt kring detta.

När jag växte upp i Göteborg fanns det inga julkrubbor i kyrkorna och bara ett fåtal församlingshem vågade sig på att pryda samlingssalen med julkrubba, som någon förmögen församlingsbo köpt på en utlandsresa och sedan skänkt till församlingen. En julkrubba var ett katolskt påhitt, som borde förbjudas i alla kyrkor. Det var en annan sak med församlingshemmen. Dit brukade de fattigas barn komma för att ibland få ett glas saft och en skiva vetebröd. Då kunde diakonissan berätta bibliska historier och en julkrubba var ett bra pedagogiskt hjälpmedel.

Det var roligt med julen i Annedals församlingshem. Vi var ganska många prästbarn i församlingen och jag var den enda som var road av det sociala livet i i församlingen. I samband med Lucia fick jag hjälpa diakonissan syster Magnhild att sätta upp julkrubban i samlingssalen. Det roligaste var att vi gjorde palmer genom att skära rödbetor mitt itu och placera dem på en tallrik med vatten. Då började det komma upp rödbetsblast som påminde om palmblad. När julen var över fick jag äta upp rödbetorna. Det rann röd saft, med detta gjorde ingenting. Äntligen grönsaker efter tråkig rullsylta och smaklös julkorv!

Hemma hade vi en intetsägande julkrubba, som pappa hade snickrat själv. Jag hade kamrater, vars pappor tyckte att julkrubban var det bästa på hela julen. De plockade fram en krubba med alla dess människor och djur, en kyrka och ett elektriskt tåg. Dessa krubbor fyllde upp nästan ett helt rum och det var julens höjdpunkt att få komma dit och försiktigt få köra tåget från kyrkan till stallet och sedan till kyrkans baksida. Där fanns en liten uppsättning av utdöda djur, son också ville vara med och hylla den nyfödde Frälsaren.
Julkrubbor , som numera finns uppställda i våra kyrkor lockar inte till sig lek på samma sätt som de största i min barndom. Då låg det något evigt och andligt över leken. Jesus fanns med när dinosaurierna dog ut och han fanns med i ett litet stationshus på den svenska landsbygden. Jag har en gång som vuxen varit med om något liknande.

Det var december 1994 och jag hade hand om barnbarnet Lilla Grabben, som då var tre år. Han fick bara vara på dagis ett par dagar i veckan, eftersom han på våren hade fått en lillebror. Ibland när den barnledige pappan eller mamman hade mycket att göra var Lilla Grabben hos oss. Jag tyckte det hörde julen till att vi skulle titta på någon julkrubba och jag valde den i Skärholmens kyrka. Min make David följde med som sällskap.

På tunnelbanan berättade jag vad vi skulle se och Lilla Grabben tyckte detta lät spännande. Vi tassade tysta in i kyrksalen och Lilla Grabben insåg att detta var ingen vanlig lokal. Vi gick fram till krubban och Lilla Grabben insåg snabbt vem som var vem. Han sträckte fram sin hand och flyttade undan Jungfru Maria från krubban till fåren. Längst bak stod Josef och nu ställde Lilla grabben honom bredvid krubban.

”Josef är pappaledig och Maria har hand om fåren. Förstår du inte det?”

Då kom kyrkvaktmästaren mullrande och sa att kyrkan inte var en lekstuga och att klåfingriga ungar skulle hålla tassarna borta från den Heliga Familjen. Lilla Grabben blev rädd och rusade ut och David följde efter. Nu måste jag under kyrkvaktmästarens stränga uppsyn ställa allt i ordning och ställa fåren i en snygg rad. Efter detta släpptes jag ut ur kyrkan och försökte förgäves spana in Lilla Grabben och David. Då hörde jag en ilsken stämma skrika om förskräckliga busungar, som inte gjorde något annat än ställde till ofog för hederligt folk.

Lilla Grabben var mycket teknikintresserad och hade ögonen med sig. På torget hade han spanat in en barnkarusell och upptäckt att startnyckeln satt kvar i manövreringsbordet. Snabbt slank han ur morfars hand och smet under avspärrningsrepet, startade karusellen och slängde sig upp på en sakta rullande bil. David rusade efter, hoppade över repet och kastade sig över karusellens häst och satte sig tillrätta på den. Lilla Grabben jublade högt. Då kom den skrikande karusellägaren rusade, morfar och Lilla Grabben smet ner i tunnelbanan och där hittade jag dem. Tunnelbanebiljetter låg i min ficka och busgrabbarna hade krupit under spärren. Det hade varit en toppendag och detta måste när vi kom hem firas med pizza. Julmat var ingenting som Lilla Grabben gillade.

Vid köksbordet gled samtalet in på den barnledige Josef. Han borde enligt Lilla Grabben vara som björnen Baloo i Djungelboken och lära barnet i krubban att boxas och plocka bananer. Jag insåg det omöjliga att förklara för Lilla Grabben vad som sedan hände med Jesus och vad han har betytt för mänskligheten.

Det har hänt mycket sedan december 1994. Lilla Grabben är vuxen och David har gått bort. Djungelboken är inte längre barnens favorit och treåringarna surfar runt på nätet på jakt efter äventyr. Kyrkornas julkrubbor finns kvar och jag har en känsla av att de blir fler och vackrare för vart år som går. De vill berätta om en svunnen tid då det varken fanns elektriska tåg eller kunskap om dinosaurier. Julkrubbans skall vara ett konstverk och ett komplement till altartavlan.

nemi1

Jag har sett många julkrubbor sedan 1994. Den vackraste jag sett finns i den lilla staden Nemi i Italien. Nemi ligger uppe i Albanobergen i ett område, som påminner om Söderåsen i Skåne. Under medeltiden flydde påvarna hit upp för att undvika att bli bitna av Roms malariamyggor och har fanns då ett stort kloster. På jularna användes delar av klostrets huvudingång som uppställningsplats för en stor och vacker julkrubba. Det finns tjocka glasrutor framför krubban för att förhindra stölder av de vackra figurerna.

Förra julen stod jag framför denna krubba och trängdes med bland annat tyska turister i min egen ålder. För några var detta ett återupplivande av barndomens jular innan nazismen placerade sina fanor på alla ställen de kunde hitta. Dit hörde också kyrkornas julkrubbor. Krubban i Nemi skildrade en italiensk by kring sekelskiftet 1900. Herdarna drev sina får och getter genom bygatan, värdshuset var öppet och här satt folk och njöt av god mat. Tjänsteflickor ilade fram och tillbaka för att fylla på vinglasen. På en plats en bit från kroglivet fanns ett litet stall och hit hade Josef och Maria kommit för att låta skattskriva sig. Det var här som Jesus föddes och lades i en krubba.

Nu sitter jag och funderar på var en modern julkrubbetillverkare skulle låta Jesus födas. Det borde bli på ett bibliotek med god tillgång till datorer. Hit skall Josef och Maria komma för att slå sig ner vid en dator och skriva in all information om sina inkomster på Skatteverkets hemsida. Då händer det plötsligt. Förlossningen går snabbt och Maria lägger det nyfödda barnet på hyllan för återlämnade böcker. En bibliotekarie lämnar utlåningsdisken och ger Maria en hjälpande hand. Några sjungande ungdomar kommer instormande från en repetition med kyrkans gospelkör. De börjar sjunga så det ekar i biblioteket. Besökarna slutar att diskutera Camilla Läckbergs sista deckare och undrar vad som har hänt. Ingen uppfattar det stora i denna unika händelse.

En julkrubba betyder mycket och dess budskap hör både till vår historia och vår nutid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s