Julbordet svävade högt over gatan

utsikt-dn-skrapanI söndags var jag ute och år julbord tillsammans med min dotter Ylva och hennes familj. Detta var ett tack för att denna familj har ställt upp och hjälpt mig med bland annat att laga diskmaskinen och reda upp den oreda i datorn, som jag själv hade lyckats ställa till med. Svärsonen hade fått i uppdrag att välja restaurang. Han fastnade för Atelier 23 by Pontus, som ligger på den översta våningen av DN-skrapan på Kungsholmen. Här utlovades god mat och också en fantastisk utsikt över Stockholm. Fönstren var stora och utanför dessa löpte ett järnräcke, som nu i jultid hade dekorerats med slingor av barrträd. Detta gjorde att det såg ut som om det växte en skog på taket av Swecos stora kontorsbyggnad.

Det var märkligt att stiga in genom dörren till det som en gång varit Dagens Nyheters huvudkontor. Redan i ytterdörren möttes vi av en representant från restaurangen, som visade oss vägen till hissen. Det gick snabbt att ta sig upp till våning 23 och sedan stiga in i stora och ljusa rum. Här hade på 1960-talet landets kulturelit samlats till luncher och middagar för att diskutera brännande frågor som kriget i Vietnam och kommunismen i Kina. Då ansåg många att Dagens Nyheter under Olof Lagercrantz ledning hade halkat åt vänster i politiken. Det blev ganska många som bytte till Svenska Dagbladet, som hade ett mindre och lägre hus på granntomten. Nu äger Sweco Svenska Dagbladets hus och Dagens Nyheter är sargat i kanten av bland andra gratistidningen Metro.

julbord

Här uppe högt över gatan var ett julbord framdukat åt oss. Först skulle vi njuta av allt det som var framdukat på den vita linneduken. Här fanns sill av olika sorter, ägghalvor med rökt lax och mycket annat. Nu åt jag något jag aldrig har drömt om att äta. På en tunn brödskiva låg något som såg ut som en dåligt stekt köttbulle. Jag bedrog mig. Det var ankleverpastej. Jag njöt, inte för att detta kommer att bli min favoriträtt i fortsättningen, utan därför att jag har så bra pension att jag har råd att bjuda barn och barnbarn på något extra.

Vi åt upp det mesta av vad som var framdukat och personalen kom och plockade bort resterna. Nu fick vi gå in i rummet bredvid där varmrätter av olika slag var framdukade. Det blev svårt att välja. Jag spanade in sådant som jag inte lagar hemma. Dit hörde inkokt röding, rödkål och vegetarisk julskinka. Detta var den godaste julskinka jag någon gång har ätit. Jag frågade vad som fanns i den och en av ingredienserna var kålrötter.

2skymning-december-016-12-18-14-43-25

Vi gick tillbaka till vart bord och såg att vinterskymningen bredde ut sig över Stockholm. Medan magen tog igen sig mellan rödingen och prinskorvarna gick jag fram till fönstret och fotograferade. Just då tände betjäningen ljuset i taket för att vi skulle kunna få uppleva mat som konst. De olika rätterna var färgsprakande med bland annat rödkål och broccolli. Det blev en annan och oväntad effekt på himlen. Takets belysning speglade sig i de stora glasrutorna och det såg ut som om det svävade flygande tefat över vår huvudstad.

Sedan blev det sötsaker av olika slag och kaffe. De tre barnbarnspojkarna började livligt berätta om lördagens stora händelse. De hade varit och lyssnat på Kent. Musiken var häftigt underbar. När de skildrade hur musiken hade brusat fram förstod jag ingenting.

När vi lämnade den eleganta matsalen var det mörkt. Utanför de stora fönstren hade det samlats vinterinsekter och de jagades febrilt av en stor flock hungriga björktrastar. Detta var en smula spöklikt. Vi konstaterade att ett par dagar senare skulle vintersolståndet inträffa. Snart skulle ljuset komma tillbaka med fågelsång i stadens alla parker. Redan i februari börjar koltrasthanarna att tala om att de söker en hona.

Julen har bara börjat. På julafton skall jag hem till dotter Ylva och njuta av det allt den familjen dukar upp och på juldagen blir det ett stort släktkalas och prat om vem som är bäst, Bob Dylan eller Kent. Det är underhållande att ha en för vår tid stor familj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s