Att vandra i Tanto

OLYMPUS DIGITAL CAMERATanto är fantastiskt och fantasieggande. Jag brukar värma upp för passet på mitt gym, House of Shapes på Hornsgatan. genom att gå från Liljeholmen, kämpa mig uppför de 96 trappstegen för att komma upp på bron och sedan lugnt traska vidare mot gymmet. Nere vid brofästet finns en oöverträffad färgglädje . Det är ett bullerplank som okända klottrare har dekorerat. Så här borde det se ut på fler bullriga ställen i vår huvudstad.

Jag söker mig ofta under alla årstider till Tanto, som är ett område där gammalt och nytt möts. Som inflyttad i Stockholm i mitten av 1960-talet fick jag ofta höra talas om hur det gick till när det anrika sockerbruket började rivas i slutet på 1950-talet. Det hade hundra år tidigare varit Stockholms stolthet, en vacker byggnad ritad av den kände arkitekten Fredrik Åbom. Under brukets mest framgångsrika år fanns här 300 anställda och i grannskapet låg prydliga arbetarbostäder. Allt detta är nu rivet och det har vuxit upp en stadsdel med höga lamellhus. Det finaste i området är lekplatsen, där mycket skall påminna barnen om att de bor i närheten av Drakberget. Tyvärr finns det ingenting som gör att barnen kan förstå att bredvid deras lekplats fanns det för ungefär 350 år sedan en väg fram till en ranglig pontonbro och vid brofästet låg krogen Draken. Tack vare denna bro, Liljeholmsbron, kunde folket komma över till Brännkyrkalandet och därifrån leta sig fram till den landsväg, som gick vidare till Södertälje. Det var på hästkärrornas tid och en tidsålder när unga flickor fick bära korgar lastade med livsmedel på sina huvuden. De fick en vacker hållning och det hände att män kom till krogen Draken för att sig en titt på denna kvinnliga fägring.

tanto-maj-16

För de allra flesta var färden över bron fylld med strapatser. På vintrarna var bron hal och på vårarna kunde Mälarens vatten strömma över bron. Då var det bra att före bron ha supit kraft i benen på krogen Draken. Det fanns krogar och ölstugor på andra sidan av bron och många föredrog att hålla sig nyktra på färden över bron för att sedan få en färdknäpp på krogen i Liljeholmen. Draken vid Hornstull var bara en filial till krogen Draken i Gamla Sta´n. Här, i stadens utkant, var lönsamheten dålig och i slutet på 1600-talet stängdes krogen. Namnet Draken kom att leva kvar på platsen.

Det finns spår av det förflutna för alla, som är villiga att fånga upp historiens vingslag . Under broarna över till Årsta ligger ett vitt och ett rött hus och trycker. Det är resterna av Molitors stora malmgård, där den tyska apotekarfamiljen bosatte sig i början av 1700-talet. Det finns inga spår av deras trädgård med medicinalväxter. Idag kan vi bara gissa vad det var som apotekarfamiljen odlade.

Jag har ett nytryck av en lärobok om medicinalväxter från år 1826. Den är skriven på engelska och kom till efter Napoleonkrigen . Det var då som England började bli en stormakt. Bokens författare var Nicholas Culpeper, som också har gjort alla teckningarna. Denne apotekare gick igenom gamla recept och hänvisade också till gammal kunskap både från romartiden och från klostren. I boken har jag hittat en avdelning för kvinnomediciner och vilka växter som är bra för tillverkning av dessa. Jag har sommartid lagt märke till att många gamla medicinalväxter odlas som prydnadsväxter vid Tantos kolonistugor. Det hör bland andra trädgårdsrenfana.

För att göra det lättare att hålla reda på bra växter för kvinnomediciner använder Culpeper sig av knepet att dela in dem i grupper under olika antika gudar. Medicinalväxter, som lämpade sig för kvinnomediciner, är sorterade under den antika gudinnan Venus. Trädgårdsrenfanan var en växt, som alla apotekare borde odla. Problemet för många kvinnor var missfall. Ett knep var att smula sönder torkade blomblad av renfana och fylla naveln med detta. En annan och mer arbetsam metod var att koka dessa i öl och sedan sila bort allt skräp. Denna dryck var ansågs vara mycket effektiv.

renfana

Många äktenskap hade förhandlats fram och de unga brudarna var inte alltid förtjusta i sexuallivet. Nu kom Culpeper med ett tips. Männen skulle skaffa sig torkade blommor av renfana och koka dessa tillsammans med socker och vin. Ett par glas av denna brygd skulle göra kvinnorna upphetsade och det skulle inte bli några svårigheter att fullfölja äktenskapet. En annan positiv effekt med denna dryck var att de kvinnor, som ofta var deprimerade, kunde uppleva både lycka och glädje.

När det gäller den vilda malörten har Culpeper ett tips för matlagning. När blommorna på sensommaren är som vackrast skall flitiga husmödrar plocka dem och steka dem tillsammans med ägg innan det blir dags att gå till kyrkan. De blir det något alldeles extra med högmässan.

Till slut kom Culpeper med varningsrop från klosterträdgårdarna. Under påskveckan kunde man se de första knopparna av renfana. Munkarna plockade flera av dem och kokade dem i vin. Drycken fick smak av bittra örter. Det var bara speciellt utvalda munkar, som fick dricka av detta. Då upplevde då att de flög runt korset på Golgata och sedan kunde se in i himlen. Skildringen är kortfattad och jag får ett intryck av att vi här har föregångare till Harry Potter och hans förmåga att flyga på en kvast.

Idag vet vi mycket mer om renfana, både den odlade och den vilda, än vad man gjorde på Culpepers tid. Renfana innehåller små mängder ämnet tujon, som är den verksamma beståndsdelen i cannabis och malört.

Naturligtvis finns det vild renfana i området. Växten trivs på torra ställen och gillar kväverika marker. Det har blivit järnvägarnas växt och på sensommaren skimrar de gamla och nu nedlagda järnvägsspåren av denna gula blomma.

Nu är det vinter och alla, som gillar att pyssla i sin trädgård, funderar över vad som skall odlas till sommaren. En solig dag vid nyår gick jag runt i Tanto och tittade på alla slumrande trädgårdar och tillbommade stugor. Här fick jag många tips. En trädgård behöver inte vara tråkig bara för att det är vinter.

Tanto jul.JPG
Jag har hämtat bilden på renfana från boken ”Culpeper´s Complete Herbal” nytryck 1981.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s