Liljeholmen 1911 – arbetsgivaren som blev socialist

nynas-1929

Jag har ett vykort från de år på 1980-talet då det varje vår var festdagar i Gröndal. Kortet är en målning av Gösta Nyrén från år 1929. Det är konstnärens bild av hur området kring badplatsen vid sjön Trekanten såg ut. Det mesta av detta är rivet och några av byggnaderna har aldrig funnits. Om det inte hade varit för Olof Aschbergs memoarer skulle vi inte fått veta hur det kunde vara att hyra ett av husen vid sjöstranden som sommarnöje före det första världskrigets utbrott.

Olof Aschberg var född år 1877 i ett nu rivet hus på Glasbruksgatan på Södermalm i Stockholm. hans föräldrar var ryska judar och i vårt land blev pappan madrasstillverkare och hade en egen verkstad. Barnen fick tidigt hjälpa till med olika sysslor och tack vare internationella kontakter kunde familjerna skicka ut sina pojkar på utlandsresor. Här fick de på ett naturligt sätt lära sig främmande språk och också hur företag fungerade. Detta sätt att se på tillvaron förde med sig att Olof Aschberg aldrig tog studentexamen. Han skildrar med inlevelse av dessa resor och vad han fick göra i Tyskland, England och Frankrike. Först var det enkla jobb som att vara springpojke och föra bok över vilka paket som lämnat företagen. Senare blev uppgifterna svårare och de innebar att den unge pojken lärde sig bokföring och ekonomi. När han slutligen kom hem år 1895 var han 18 år gammal.

I Stockholm ansåg familjen och släkten att han borde hitta en egen affärsverksamhet. Av ren tillfällighet började den unge pojken att handla med tyger. De första åren gick verksamheten bra men efter sekelskiftet började svårigheterna torna upp sig. Då slog han sig ihop med Joseph Nachmansson, som han lärt känna i synagogan.  Tillsammans  startade en fabrik i byggnaden Tattersall på Östermalm. Det som tillverkades var herrkostymer. De såldes sedan med reklambudskapet ”Kläderna göra mannen”. Här blev Olof Aschberg verkställande direktör och som sådan hade han många kontakter med fackföreningsrörelsen. Då mötte han deras representanter och upplevde att de var kunniga i ekonomi och på intet sätt otrevliga att ha att göra med.

Olof Aschberg och hans familj visste att som företagare kan man inte enbart satsa på en enda produkt. Olof Aschbergs blev andra arbetsområde blev att bygga bostäder i Midsommarkransen. Här insåg han att arbetarna behövde bra bostäder. Mötet med fackföreningsrörelsen hade lärt honom att en kroppsarbetare inte var mindre begåvad än en student. Han lär ha sagt att det en arbetare behöver är mer ledig tid och bra belysning för att kunna bli lika kunnig om samhället som en student.

Olof Aschberg var företagsledare och var med om att bilda Svenska Arbetsgivarföreningen. Han valdes in i styrelsen och blev god vän med dess förste ordförande Hjalmar von Sydow. 1909 blev lågkonjunkturens år och för att företagen skulle överleva beslöt många ägare att arbetarnas löner skulle sänkas. Detta vållade protester och fackföreningarna hotade med strejk. I augusti var konflikten ett faktum. Storstrejken bröt ut. I dessa förhandlingar insåg Olof Aschberg att många av arbetarnas krav var rimliga. Han hade blivit tvivlare på arbetsgivarnas målsättningar när det gällde att få bra vinst på ett satsat kapital.

Trots att det var lågkonjunktur och landet inte hade repat sig efter storstrejken 1909 satsades några markägare pengar på att bygga ett sommarstugeområde i Nynäs vid sjön Trekanten. Idag är området en park och här finns ett bra utomhusbad. Sommaren 1911 hyrde Olof Aschberg ett av dessa hus. Dessa hus hade sett sina bästa dagar när konstnären år 1929 Gösta Nyrén kom med sina penslar för att skildra en svunnen idyll.

Olof Aschberg bodde inne i Stockholm och hade både rinnande vatten och avlopp i lägenheten. Nu kom han till ett område där bra dricksvatten var lyx. Inte långt ifrån sommarstugorna låg flera fabriker och arbetarnas villkor har skildrats som mycket dåliga. Efter storstrejken hade arbetarna tappat tron på fackföreningsrörelsen och socialismen. En ljuspunkt i tillvaron var Folkets Hus. Här kunde arbetarna träffas och diskutera politik, här anordnades dans för ungdomarna och på söndagarna var det sagostunder för områdets barn. Hit kom kända socialister och höll Föredrag. En av dessa var Hinke Bergegren. Nu blev Olof Aschberg nyfiken och beslöt sig för att gå och lyssna. Detta blev vändpunkten i hans liv.

Hinke Bergegren höll ett av sina berömda föredrag om barnbegränsning. Kvinnorna hade rätt till sina kroppar och skulle inte behöva vara rädda för männens övergrepp, vilket kunde leda till oönskade graviditeter och att klassas som ogift mor. Hon blev då en fara för samhället. Detta var synpunkter, som ingen hade mod att framföra i synagogan. Olof Aschberg hade kommit till vändpunkten i sitt liv. Måndagen därpå sökte han upp Arbetsgivarföreningens ordförande Hjalmar von Sydow och meddelade att han inte tänkte kvarstå i styrelsen. Han hade blivit socialist.

Hjalmar von Sydow blev mycket förvånad när han hörde detta. Han ville inte bevilja avskedet ur styrelsen om inte Olof Aschberg kunde tala om vad det var inom socialismen som fängslade honom. Efter detta kunde de diskutera utträdet ännu en gång.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olof Aschberg gick hem och läste noggrant allt han kom över. Det var fortfarande sommar och jag ser för mig hur han satt vid sjön Trekanten och läste. När han tittade upp mot Blommensbergsbacken såg han det pampiga vattentornet. Härifrån kom det vatten han hade tillgång till i sin lägenhet inne i staden. Ingen av de styrande i Brännkyrka socken ansåg att det var lönsamt att dra vattenledningar från tornet ner till Liljeholmen. Här fanns klasskampen, en arbetare måste få samma tillgång till bra vatten son en stadsbo.

Det blev ett nytt möte med Hjalmar von Sydow, som blev mycket förbluffad över allt det Olof Aschberg sa. Efter detta var beslutet fattat. Olof Aschberg tillhörde inte längre arbetsgivarnas skara.

Något år senare började Olof Aschberg samarbeta med Hjalmar Branting. De arbetare, som ville bygga ett eget hus, hade inga möjligheter att få låna pengar i någon av bankerna. Efter många förhandlingar kunde Nya banken eller Stockholms Arbetarbank öppnas 1912. Banken växte och under det första världskriget var det hit förmögna tyskar vände sig för att få sina pengar växlade till andra valutor. Riktigt vad som hände när den ryska revolutionen bröt ut och om Olof Aschberg hjälpte till att smälta ner den ryska statens guldtackor för att på så sätt finansiera revolutionen. Efter kriget bosatte sig Olof Aschberg i Moskva och startade Ryska Handelsbanken. Efter detta brukar han kallas ”Den Röde och Gåtfulle Bankiren.”

Olof Aschberg har betytt mycket för utvecklingen av området kring tunnelbanelinjerna 13 och 14 söderut från Hornstull. Idag är det bara ett fåtal som vet vem han var. Däremot är ett av hans barnbarn, Robert Aschberg, ett känt namn. När uppträder denne kändis i TV och berättar om sin släkt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s