Folkets hus på Sankt Paulsgatan och vid Bangränd

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag stod på kyrkogården vid Maria Magdalena och tittade upp mot Sankt Paulsgatan.  Det var lördag och jag såg glada ansikten runt omkring mig. I kyrkan pågick en dopgudstjänst och i en av de gamla gravkoren kunde nyanlända få lära sig att tala svenska. Jag var här för att föreställa mig hur området såg ut i början av 1900-talet. Då var församlingens ståtliga stenhus nybyggt  och det bodde många fattiga i området. Jag hade tidigare hört talas om att här hade för längesedan det legat ett Folkets Hus. För att få reda på mer om detta tog jag pendeltåget till Flemingsberg  och traskade till Arbetarrörelsen Arkiv och bibliotek. Nu kunde jag på ett bytt sätt mig in i områdets historia

 Idag är det ingen som tänker på att har legat ett Folkets Hus på Sankt Paulsgatan. Om man  då hade stått på kyrkogården vid Maria Magdalena kyrka husets synts mycket bra. Det är nu rivet och det jag såg var ett stort hus insvept i plast. Fasadrenovering pågår för fullt.

  Folkets Hus låg på Sankt Paulsgatan 17 snett mitt emot Maria Magdalenas församlingshus. Det var ett hörnhus, som många passerade förbi när de gick till högmässan eller hade ett ärende till pastorsexpeditionen.  Efter mycket letande lyckades Södermalms Folkets Husförening få hyra detta hus år 1906 och året därpå sa husägaren upp kontraktet. Jag misstänker att ägarna av grannhusen inte riktigt gillade folket, som strövade ut och in genom dörren till Folkets Hus. Folkets Hus kunde betyda farliga revolutionärer från Ryssland och usla typer, som ville avskaffa kristendomen.  Man behövde bara läsa ett enda nummer av tidningen Socialdemokraten för att inse att chefredaktören Hjalmar Branting var mycket kritisk  till kristendomen.

 Vid denna tid hette kyrkoherden I Maria Magdalena församling Karl Anton Eklund, som inom sitt yrke var en uppkomling. Hans far hade varit en vanlig arbetare och han hade aldrig gift sig med sonens moder. Karl Anton hade en stark religiös tro och beslöt sig för att göra sitt yttersta för att bli präst. När hans jämnåriga var klara  med sina studier började han sin prästutbildning och vissa år försörjde han sig samtidigt genom att arbeta som tillfällig brukspräst i Gustavsberg.  Här träffade han flickan Mary från Spanien. Hennas pappa hade kommit till porslinsfabriken för att arbeta som verkmästare. De gifte sig och fick barn. På något sätt fick den lilla familjen ekonomin att fundera så att Karl Anton kunde åka till Uppsala och få ut sin examen och bli prästvigd. Nästan direkt efter examen fick han en tjänst i Maria Magdalena och blev redan efter några år dess kyrkoherde.

 Jag vet genom min make Davids erfarenhet att det för klassresenärer var nästan omöjligt att återvända till sitt ursprung. De sågs som klassförrädare  och var dessutom odugliga till allt praktiskt arbete. Det skulle var mycket förvånande kyrkoherde Eklund gick på något möte i Folkets Hus . Var han stod rent politiskt är det ingen som riktigt  vet. På hans tid var det olämpligt att en präst blev medlem i ett politiskt  parti. Ärkebiskop Söderblom gick så långt att han bara röstade en enda gång.  

 Några hus högre upp på Sankt Paulsgatan bodde riksantikvarien Oskar Montelius och hans hustru Agda. Agda Montelius satt med i styrelsen för Fredrika Bremerförbundet och deltog aktivt i församlingens arbete för att hjälpa fattiga familjer. Hon kämpade för kvinnlig  rösträtt och att de gifta kvinnorna skulle bli myndiga och själva få disponera sina inkomster och kapital. Herrskapet  Montelius hus finns fortfarande kvar.

Frågan om kvinnlig rösträtt och att de gifta kvinnorna skulle bli myndiga var vid denna tid mycket känslig för socialdemokraterna.  Kvinnorna fick vänta, först var det klasskampen som gällde. Agda Montelius och kvinnorna runt henne höll inte med om detta. Flera hade sett hur deras medsystrars ärvda förmögenhet slarvats bort av de äkta männen på krogbesök och älskarinnor. Här måste det bli en lagändring.

Folk av alla slag strömmade fram och tillbaka på Sankt Paulsgatan.  Det var otänkbart att de liberala kvinnorna skulle säga några ord till arbetarna på väg till Folkets Hus.

 Det framgår inte av handlingarna om grannarna klagade på det som hände i Folkets Hus. Efter drygt ett år sa fastighetsägaren upp hyreskontraktet och Södermalms spirande fackföreningsrörelse stod utan lokaler.

 Ordförande för Folkets Husföreningen hette Carl Ståhlberg och han ansåg att om ett Folkets Hus på Södermalm skulle bli verklighet måste man skaffa ett eget hus. När ett nedgånget hus strax intill Södra Station vid Bangårdsgatan  (nuvarande Bangränd) i kvarteret Göta Ark  blev till salu beslöt sig styrelsen för att köpa detta och förhandlingar om lån inleddes med Enskilda  Banken.  Lånet beviljades under förutsättning att samtliga styrelsemedlemmar gick i personlig borgen för lånet. Detta skedde och huset köptes in och invigdes i början av år 1909. Det blev en stor festdag för Södermalms arbetare. Hjalmar Branting kom och invigde huset. Sedan blev det sommar och alla hjälptes åt att lägga om taket. På hösten kom storstrejken och då insåg alla att det var mycket bra att de olika fackförbunden hade en plats där de kunde samlas. Det fanns praktiska problem. Huset saknade elektriskt ljus och taket på uthuset  borde ses över. Men nu var det strejken som gällde och när senhösten kom blev det ont om pengar i de  olika fackförbunden.

Carl  Ståhlberg gav inte upp trots de dåliga tiderna. Han hade blivit god vän med kyrkoherden i Katarina församling och fick disponera kyrka för en välgörenhets konsert till förmån för Folkets Hus. Inkomsten blev 360 kronor och nu fanns det pengar att lägga om taken både på uthusen och på stallet. Häst och vagn hade inte föreningen råd med.

 Carl Ståhlberg började energiskt att leta efter hyresgäster. Det var många föreningar, som saknade lokaler på Södermalm.  Hammarby idrottsförening hade börjat växa och sysslade nu med friidrott och bandy. Föreningen behövde lokaler  för sammanträden och klubbmöten. Några nykterhetsföreningar, en dansskola  och ett fåtal privatpersoner hyrde också lokaler. Trots detta var ekonomi så dålig att Enskilda Banken ständigt hotade med att säga upp lånen. Trots en gåva från Olof Aschberg gick det år 1914 inte att undvika konkurs. Fastigheten såldes på auktion och den ropades in för 140 000 kronor , vilket var 38 000 kronor under taxeringsvärdet. Den nye ägaren var byggmästare Carl Blomdal. Just då hade han inga planer på att bygga om huset och därför fick Folket Husföreningen hyra fastigheten för 10000 kronor om året. Föreningen skulle stå för alla löpande utgifter och också ansvara för nödvändiga reparationer. Bland det första föreningen gjorde var att dra in elektricitet i huset.  

 Föreningen anställde en vaktmästare, som också fick disponera en liten bostad i huset. Under det första världskriget steg livsmedelspriserna till oanade höjder. Trots  dålig ekonomi beslöt styrelsen att höja vaktmästarens månadslön lön till 200 kronor.

De ansvariga för Folkets Husföreningen kämpade med dålig ekonomi och någon ordentlig renovering av huset fanns det inte pengar till. När området runt Södra Station fick en ny stadsplan innebar detta att ett stort hus med samlingslokaler, bibliotek och inomhusbad skulle byggas, började styrelsen underhandla med Stockholms stad om att få disponera lokaler i detta hus. När  alla förhandlingar år 1940 var klara stängdes Folkets Hus på Södermalm. Kvarteret Göta Ark finns kvar, men det finns inga skyltar som berättar om Folkets Hus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Jag gick flera gånger upp och nedför Bangränd. Här var jag helt ensam och i tankarna fanns jag  i en annan tidsålder, när vattentoaletter och bra belysning inomhus var en lyxvara. När jag slutligen beslöt mig för att återvända till verkligheten möttes jag av en reklam skylt om att bira kostade 29 kronor hela kvällen. Jag hade kommit till Baras Imperium. Nu  tittade jag  in och fotograferade. Här skulle jag  känna mig bortkommen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s