Bredäng idag

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I lördags tidigt på morgonen vandrade jag igenom hela Bredäng från resterna av skogen uppe vid Vita Liljans väg och ner till Jakobsbergs gård. Detta har jag aldrig gjort tidigare och detta blev en upplevelse. De vita höghusen sträckte sig upp mot himlen och utanför stod smala barrträd på parad. Solen spred långa skuggor och i hela området härskade tystnaden. Det var samma känsla av andakt som att komma in i en fransk gotisk katedral någon halvtimme innan morgonmässan börjar. Jag kan inte förstå de innerstadsbor som glatt påstår att Bredäng är en ful stadsdel.
Jag har blivit intresserad av Bredäng på grund av Sätradonationen, som det finns mycket litet skrivet om. Jag kan just nu inte tränga in i vad som hände eftersom de arkiv jag behöver besöka har semesterstängt. Nu får jag nöja mig med det material, som Elisabeth Ineheim har skickat mig.
Jag har framför mig ett utdrag från husförhörslängden från Brännkyrka församling från slutet av 1860-talet. Då skrevs ett testamente, som innebar att änkefru Kåfeldt testamenterade bort gården Sätra med underlydande torp till tre fromma stiftelser. Det var Ersta Diakonissanstalt, Stockholms Sjukhem och Stiftelsen Pauvres Honteux som fick denna gåva. Från och med detta sköttes den stora egendomen av en förvaltare. Den förste förvaltaren kom från Rostock i Tyskland och han efterträddes snart av en man från Kalmar, som hade med sig en hushållerska med rötter i svenskbygderna i Finland. Det står antecknat att hon var gift, men hennes äkta make är osynlig i Brännkyrkas husförhörslängder. Dessa båda nykomlingar hade goda kunskaper i katekes och kunde utan svårigheter läsa en obekant text.
Den ena förvaltaren på Sätra gård avlöste den andra och mitt intryck är att på grund av testamentet var det ingen som brydde sig om att se till att jordbruksfastigheten gick med vinst och att byggnaderna renoverades. År 1912 beslöt sig den dåvarande ägaren av Jakobsbergs gård att också hans egendom skulle tillfalla de tre fromma stiftelserna. Av vad jag har hört fanns det i slutet av 1950-talet falllfärdiga hus och där i barnens fantasier det bodde hemska spöken.
Efter det andra världskriget växte Stockholm och det föddes fler barn. Nu gällde det att bygga nya bostäder och köpa upp mark för detta. Området, som ingick i Sätradonationen, skulle vara en bra lösning.
År 1961 efter segdragna förhandlingar köpte Stockholms stad området av de tre stiftelserna och tre år senare började de första husen växa upp och området fick tunnelbana. I de nya stadsdelarna Bredäng, Sätra och Skärholmen skulle det byggas höghus, radhus och villor. Här skulle finnas arbetsplatser och skolor. Önskedrömmen var att skapa en satellitstad till Stockholm med småstadskänsla. Nu var grundskolan ett faktum och principen var att barnen skulle gå i den närmaste skolan. Innerstadens flickskolor, privatskolor och några läroverk tvingades trots protester att lägga ner verksamheten. Grundskolans klasser skulle vara sammanhållna från lågstadiet till nian och de studiebegåvade barnen borde få gå i gymnasium i sin egen förort. Det sista löstes genom att Västertorps gymnasium satte upp en filial i Bredäng. I de nya förorterna skulle samma regler för barnen gälla oberoende av vilken ställning i samhället föräldrarna hade. Den sociala fostran blev en del av grundskolans kursplan.

Samhällsplanerarna hade vuxit upp under scoutrörelsens glansdagar när storstadens barn skulle ut i naturen flera gånger om året. I den nya förorten Bredäng skulle skogen komma i vardagen och mellan höghusen sparades äldre träd och det planterades nya. Det var nära till friluftsområden och Mälarhöjdsbadet, där alla barn hade möjlighet att under sommarlovet gå i gratis simskola. I samband med detta började man renovera fastigheterna runt Odenplan. I husen från sekelskiftet 1900 var det inte självklart med värmeledning och badrum. Hyresgästerna erbjöds moderna lägenheter i Bredäng och de styrande utgick ifrån att de nyinflyttade skulle trivas med korridorliknande kök, badrum och en stor konsumbutik vid tunnelbanan. Dessa önskedrömmar gick aldrig i uppfyllelse.

För två år sedan stötte jag regelbundet på banken i Skärholmen på en man, som bott i nästan hela sitt liv i Bredäng. Han var tio år när familjen med tre barn flyttade från en liten och mörk lägenhet på Hagagatan till en nybyggd trea i Bredäng. Hans mamma vantrivdes, grät och var rädd. Hon hade vuxit upp runt Odenplan och aldrig varit ute i en skog. I denna nya och främmande miljö blev hon skrämd av de höga träden mellan husen och frågade nästan varje dag och det strök vargar runt kring Mälarhöjdsbadet. Hon kunde knappt simma och tyckte det var en smula obehagligt att släppa iväg barnen till simskolan. Dessutom saknade hon alla de små affärerna runt Odenplan. Här hade hon stött på grannar och gamla lekkamrater och kunnat prata bort några minuter. På Konsum i Bredängs centrum körde folk i ilfart runt med sina kundvagnar och alla hade bråttom.

Min tillfällige vän fortsatte att berätta om sitt liv. Han fick ett jobb som resemontör nästan direkt efter grundskolan och bodde kvar hemma. Båda föräldrarna drabbades samtidigt några år senare av cancer och då fick han överta lägenheten. Han gifte sig och fick barn och upplevde att hans föräldrars generation flyttade till servicehus.
Nu kom det in nytt folk från andra länder och med nya vanor. Några jobbade som städare på kvällarna och kom hem sent . Då lagade de mat och tyvärr fungerar inte ventilationen som den borde. Hela hans lägenhet dränktes av stank från stekt vitlök och starka kryddor.

Mannen skakade på huvudet och berättade att totalrenovering av hans fastighet måste genomföras med stambyte och utbyte av allt i köket. Han hade haft tur och blivit hänvisad till en liten lägenhet i Skärholmen. Nu var hans hustru död och han var på banken för att få allt klart efter det att bouppteckningen var godkänd. Jag nickade. Vi satt här och väntade på vår tur och hade likartade ärenden.
”Tur att jag har flyttat” sa mannen glatt. ”Nu är det mesta nedlagt i Bredäng. Ingen bank, ingen simskola vid stranden och till och med Systembolaget har bommat igen. ”

Jag tänkte på detta samtal när jag i morgonsolen strövade runt på de folktomma gatorna. Vid Vita Liljans väg hittade jag en fin fotbollsplan med konstgräs och här sparkade en mörkhyad mamma fotboll med sina barn och vid sandlådan i lekparken bredvid satt hennes make och byggde sandslott med den yngsta flickan. I denna familj hade det svenska kravet på jämställdhet trängt igenom.

ICA hade öppnat tidigt och jag gick in och handlade. Här stötte jag på ett par nyinflyttade svenska familjer, som diskuterade sina bostadslån med varandra. Stadsdelen har förtätats med flera hus med bostadsrätter. Bredäng var enligt dessa familjer en bra stadsdel att bo i. Har fanns stora friluftområden och det var skönt att slippa se fyllgubbar eller vinberusade tanter utanför ett Systembolag. Dessutom hade ICA tagit in otvättad och ekologisk odlad potatis.

Jag insåg att jag hade upptäckt ett Bredäng som jag inte visste något om. På hemvägen till Mälarhöjden passerade jag en liten vacker och välordnad blomsterpark. På en nedklottrad parkbänk låg en ung man och sov. Under bänken stod en urdrucken flaska med absolut vodka.

Allt är inte perfekt i denna fina stadsdel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s