Vart har Hjalmar Branting från Midsommarkransen tagit vägen?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Detta är inte en efterlysning av ett nyfiket förskolebarn som försvunnit på en stormarknad utan en fråga från folket i Midsommarkransen i början av 1930-talet. Det alla ville veta var vart statyn, som föreställde Hjalmar Branting, hade tagit vägen. De flesta hade skänkt ett par kronor för att vara med om att hylla den man, som fått arbetarna att resa sig och tro på en bättre framtid. Den hade tidigare varit Södra Folkets parks stolthet och nu klarade inte arbetarrörelsen ekonomiskt av att driva nöjesparken intill Midsommarkransens spårvagnshållplats. Nu var det en vanlig affärsman, som ägde parken. Det var bättre på Hjalmar Brantings tid. Nu hade han gått ur tiden och statyn var försvunnen.

En stor staty kan inte spårlöst försvinna. Denna staty var gjord av skulptören Adolf Jonsson och den hade i mitten på 1920-talet kostat 7500 kronor och de flesta, som regelbundet besökte parken hade skänkt en slant för att alla skulle komma ihåg Hjalmar Branting. Han hade invigt parken en försommardag år 1915 och här hade han valtalat år 1920. Vid dessa tillfällen hade det varit trängsel i parken. Oerhört många ville se en skymt av den store ledaren.
Folkets Park vid Midsommarkransen drevs av en ideell förening med ordförande Bernard Johansson i spetsen. De första åren var framgångsrika. Folk kom strömmande för att dansa, titta på teater och slå på stort och äta biff med lök och stekt potatis i den lilla restaurangen. Här fanns en liten gratis lekpark med gungor för barnen och en idyllisk fågeldamm. Solen sken och här kunde man njuta på söndagarna. Sedan kom 1920-talet med kalla nordanvindar och ständiga regn. Då var det ingen mening att åka spårvagn till Midsommarkransen och i parken huttra sig igenom en teaterföreställning.

Bernard Johansson blev bekymrad. Det saknades pengar till underhåll och löner till personalen. Han skrev brev till olika fackförbund och bad att de skulle stötta parken ekonomiskt. Ett fåtal mycket små bidrag flöt in. Sedan kom katastrofen. Hösten 1927 bröt elden ut i parken och när allt var släckt var katastrofen ett faktum. Föreningen tvingades att gå i konkurs och en privat ägare fortsatte verksamheten. Allt, som föreningen ägde, måste säljas på auktion. Här fanns undantag. I parken fanns två statyer. Den ena var Gottfrid Larssons ”Varvsarbetarna” som parken hade fått disponera och den andra var Hjalmar Branting. Gottfrid Larssons familj kom och hämtade ”Varvsarbetarna” och det var länga oklart vad som skulle ske med Hjalmar Branting. Bernard Johansson ansåg att eftersom statyn var en gåva från folket måste folk få tillfälle att njuta av den. Han ägnade timmar av att ringa till olika fackföreningar och frågade om de ville överta statyn. När de fick höra hur stor den var tackade de nej på grund av platsbrist. Till slut lovade den nyöppnade folkets park i Södertälje att ta hand om statyn. Den skulle bli en prydnad för parken.

Jag satt på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek och läste om detta i handlingarna om Södra Folkets Park. Jag hittade en anteckning om att Folkets park i Södertälje tvingades lägga ner sin verksamhet på 1960-talet på grund av brist på besökare. Tiderna var goda och arbetarna hade skaffat sig bil och sommarstuga. Det var inte längre lika självklart att varje lördagskväll gå till Folkets park och roa sig eller bara dricka en kopp kaffe. Marken såldes för att bli ett bostadsområde. Jag hittade ingen information om vad som hände med Hjalmar Branting. den enda lösningen var att åka till Södertälje och undersöka det gamla parkområdet. Jag berättade detta för Ulla Weidstam, som blev nyfiken och ville följa med mig på statyjakt.

Ulla och jag började på Södertäljes informationsbyrå. Mannen visste om att det hade funnits en folkpark, men var osäker på var den låg. Han ringde ett samtal och talade om att vi skulle till stadsdelen Rosersberg på andra sidan av kanalen. Vi fick en karta och också veta att det var en uppförsbacke för att komma dit. Med kartan i handen började vi traska och konstaterade att Södertälje var en vacker stad med många gamla välbevarade trähus. Efter att ha gått över kanalen började vi fråga oss fram. Nu stötte vi på en pratglad dam, som just kommit från Rosensberg. Hon var nyfiken och berättade att hennes moster bott där tills hon dog år 2002. Vad skulle vi göra i Rosersberg? Då berättade jag att vi var ute på statyjakt. Då sken damen upp och började berätta om sin moster.

Mostern hade bott i det gamla folkparksområdet och från sina fönster kunde hon se en stor staty. Hon hade aldrig brytt sig om att ta reda på vem den föreställde utan bara konstaterat att det var en barsk man. Statyn fanns fortfarande kvar och vi måste bereda oss på att traska uppför en backe. Sedan ville hon veta vem statyn föreställde och jag fick berätta detta för henne. Damen blev imponerad och sa glatt att detta skulle hon tala om för hela sin familj. Man ilade ju bara förbi statyn utan att läsa på skylten.

Vi fortsatte framåt och hittade en uppförsbacke. Det visade sig vara fel backe och vi var uppe på en rullstensås, Här strövade folk runt och letade förgäves efter blåbär i de uttorkade markerna. Vi frågade oss fram och fick klart för oss att vi skulle gå rakt fram och sedan nedför en backe. Vi gjorde detta och sedan var det inte långt till Folkparksvägen. Vi följde anvisningarna och nu kom vi till en gata, som lutade svagt uppåt. Här såg vi på en kulle något märkligt. Vid en lekpark i en dunge av tallar stod ett litet gråblått hus, som påminde om min barndoms biljettkontor på Liseberg i Göteborg. Nu borde vi vara framme. Ulla och jag ställde oss och tittade ner på andra sidan av kullen. Då skymtade vi en staty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi rusade ner för kullen och förbi en liten damm. Där stod Hjalmar Branting på en hög sockel och såg en smula skrämmande ut mot den ljusa sommarhimlen. Han tittade med sträng blick rakt fram och hans yviga mustascher hängde slokande ner. Det var en sådan ledare som folket i Stockholms sydvästra förorter hade önskat sig på 1920-talet. Hans efterträdare den bridgespelande skåningen Per Albin Hansson hade de aldrig begripit sig på.
Området runt statyn var vackert och jag tror att vi hittade mosters hus vid Tangostigen. Huset hade en liten trädgård och i den blommade vita rosor. Vi funderade över om de som för 90 år sedan tog initiativ till denna folkpark kunde föreställa sig hur Sverige skulle förändras. Då var inte badrum, radioapparat och bil en självklarhet i hemmen. En egen trädgård med stora rosenbuskar var en lyx, som bara överklassen kunde få njuta av.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2 tankar om “Vart har Hjalmar Branting från Midsommarkransen tagit vägen?

  1. Vill berätta att jag läser din blogg och det är så intressant att få ta del av dina texter. Själv bor jag i Ångermanland och är inte så bekant med Stockhom, men du berikar min kunskap om huvudstaden och dess historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s