Franska valsverksarbetare inspirerade en svensk konstnär

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När sommaren var ny hittade jag av ren slump i Arbetarrörelsen Arkiv och Bibliotek en affisch från sommaren 1924. Det stora blickfånget var bilden av en mycket stor staty, som föreställde hur halvnakna arbetare släpade på ett tungt stycke järn. Denna dyrgrip skulle sensommaren 1924 placeras i Södra Folkparken intill nuvarande Midsommarkransen i Stockholm. Konstnären var Gottfrid Larsson. Jag blev nyfiken och började söka mer information om statyn.
Statyn har gått igenom mycket innan den efter några år i nuvarande Midsommarkransen slutligen har fått en permanent plats i trädgården till Spetsmuseum i Vadstena. Detta museum är numera en del av Gottfrid Larssonsgården. som är en stiftelse.
Gottfrid Larsson (född år 1875) arbetade fram detta mästerverk under de år han bodde i Paris. Jag vet inte vilket franskt valsverk han besökte för att hitta modeller till sitt arbete. Valsverksarbetarna är en mycket stor staty och Gottfrid Larsson deltog med den i en tävling om ett industrimonument år 1909. Det tunga namnet i tävlingsjuryn var Ragnar Östberg, som föredrog Carl Milles renässansinspirerade runda fontän. Det var som om juryns medlemmar blev skrämda av den nakna muskelkraft, som strålar ut ur valsverksarbetarna. Det kan också finnas en annan anledning, som förde med sig att Carls Milles verk vann tävlingen. Gottfrid Larssons franska skulpturer speglade en annan kultursyn än det som gällde i det då konservativa Stockholm.

Den 9 mars år 1909 bildades ”Riksförbundet mot osedlighet” i Stockholm. Initiativtagare var professor Gustaf Retzius, som också var medlem av Svenska Akademien. Hans hustru, Anna Retzius-Hierta, förföljde ofta skoningslöst allt som hon uppfattade som omoraliskt. I november år 1905 visades på Operan i Stockholm Carmen och då skrev Anna Retzius-Hierta insändare i olika tidningar att denna opera var djupt omoralisk och att det borde vara förbjudet att visa den för publik. Samtidigt blev Gottfrid Larssons skulpturer internationellt erkända som utsökt konst. Han tyckte om att avbilda kvinnor med naken överkropp och det går lätt att tolka in erotik i dessa. Mitt intryck var när jag för ett par dagar sedan tittade på dem i Gottfrid Larssonsgården I Vadstena att de påminde om Henri de Toulouse-Lautrecs målningar från Moulin Rouge. Denne franske konstnär hade avlidit några år innan Gottfrid Larsson flyttade till Paris.

I Stockholm år 1909 var det säkrast att inte förarga Gustaf Retzius och hans förmögna hustru Anna. Hon var dotter till Lars Johan Hierta, som lämnade efter sig ett stort arv. Delar av den stora förmögenheten överförde änkan till en stiftelse där alla kunde söka bidrag för allmännyttiga verksamheter och hantverk. Ordförande för denna stiftelse var Gustaf Retzius.

2016-02-20 12.02.00
Paret Retzius ägde det stora sommarhuset Sagatun i nuvarande Mälarhöjden. Här samlade de på somrarna författare, politiker och konstnärer som hade ungefär samma konservativa syn på samhället och kulturen som de själva. Hit var det fint att bli bjuden.

Vi vet inte om Gottfrid Larsson någon gång kom på besök till Sagatun efter det att han hade flyttat tillbaka till Sverige år 1913.Vi vet inte heller var han förvarade sin stora staty Valsverksarbetarna förrän den i augusti 1924 deponeras till Södra Folkparken. Den dag, då den avtäcktes, blev en stor dag för arbetarna och deras familjer i Stockholms sydvästra förorter. Tidningen Socialdemokraten skickade en reporter till Södra Folkparken och det blev två långa och innehållsrika artiklar. Dessa är osignerade och min gissning är att det var Per Albin Hansson som skrev dem. Metallarbetarförbundets ordförande Johan Olov Johansson talade och påpekade att landets arbetare inte var främmade för att ta till sig av kulturutbudet. Gottfrid Larsson var inte själv närvarande och han hyllades av en entusiastisk publik. Efter detta sa Folkets Parksföreningens ordförande Bernard Johansson några ord om sitt samarbete med Gottfrid Larsson.

Det var inte problemfritt att driva en folkpark på 1929.talet. Den stora utgiften var nöjesskatten. Varje år motionerade socialdemokraterna i riksdagen om att de föreningar, som drev folkparker, skulle befrias från denna. Varje år blev denna motion nedröstad. Bernard Johansson beklagade sig i årsredovisningarna över att somrarna under 1920-talet hade varit kalla och regniga. Det kom få besökare till Folkets Park vid Midsommarkransen. Varje år hängde konkursen snubblande nära. I början av hösten är 1927 bröt en eldsvåda ut i folkparken och efter detta begärdes parken i konkurs. Innan inventarierna ropades ut på en auktion kom familjen Larsson och hämtade Valsverksarbetarna. Troligtvis flyttades den år 1932 till Stockviks gård utanför Trosa. Gottfrid Larsson hade köpt denna gård och här skapat ett litet museum med egna konstverk. Om Valsverksarbetarna sågades sönder vid flyttningen till Stockvik eller vid ett senare tillfälle är det ingen som riktigt vet. Denna staty är fyra meter lång och cirka en meter bred.

Julafton år 1947 avled Gottfrid Larsson och efter två år beslöt sig änkan för att sälja Stockvik och köpa Möllergården vid Skänningegatan I Vadstena. År 1953 donerade hon gården med alla samlingarna till Vadstena kommun. Numera är Gottfrid Larssongården en stiftelse och sedan år 1995 har Spetsmuseum flyttat in i gårdshuset.

Ibland har jag tur i min jakt på spännande detaljer i min förorts historia. Jag skickade ett mail till stiftelsen Gottfrid Larssonsgården och fick ett svar från dess ordförande Göran Söderström. Han berättade att han hade hittat Valsverksarbetarna i söndersågat skick i ett skjul till Gottfrid Larssonsgården. Han tog kontakt med en god vän, som är konservator när det gäller statyer. Denne man lyckades foga samman bitarna och limma ihop dem. Nu står statyn under ett regnskydd. Den är känslig för väder och vind och behöver ofta ses över.

Nu har jag varit i Vadstena och sett valsverksarbetarna. Detta var en svindlande upplevelser. Jag riktigt kände hur valsverkets hetta slog mot mina armar och ben. Arbetarnas muskelkrafter var både imponerande och skrämmande. Jag har viss förståelse för att Ragnar Östberg år 1909 röstade bort detta bidrag. Stockholm låg skrämmande nära Ryssland och där var inte arbetarna främmande för att göra revolution. Vad skulle hända om valsverksarbetarna från Bergslagen kom marscherande mot Stockholm och krävde högre löner och bättre bostäder?
Det var mycket som for runt i mina tankar när jag stod i augustisolen och njöt av friden i trädgården till Gottfrid Larssonsgården i Vadstena.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s