Oscar II och Fredrika Limnell

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag har i min bokhylla en mycket sliten bok tryckt 1892. Den handlar om Stockholms slott och är skriven av Herman Ring. I boken finns flera infogade kapitel, vars författare är kung Oscar II. Bilderna har bleknat och fått en gråskala. Trots detta visar de att Oscar II gillade pompa och ståt och att hans hustru klädde upp sig när fotografen kom.
Jag hittade boken i en samling skräp efter en loppmarknad på 1970-talet. Då var det marxism som gällde och allt kungligt måste bort från bokhyllorna. Boken, som knappt håller ihop, är en guldgruva för alla som vill tränga in i det sena 1800-talets tankevärld. Här finns baler och middagar skildrade med stor inlevelse och också hur det var att arbeta i Slottets vinkällare och kök. Vad vi idag inte tänker på är att Oscar II gillade att läsa högt det han hade skrivit för en beundrande åhörarskara. Vi vet inte om uppvaktningen tröttnade på detta och hittade på svepskäl för att slippa lyssna på kungens ganska tråkiga uppsatser. Tack vare Fredrika Limnells efterlämnade papper vet vi idag att kungen hade en läsecirkel, som bestod av ett urval äldre damer ur den högre medelklassen. En av dessa var Fredrika Limnell.

Oscar II var vår siste kung, som hade blivit krönt och som ofta kände sig att han var utvald av Gud att regera vårt land. Detta blev på 1880-talet i vårt land ett föråldrat sätt att styra ett land. Vi hade fått en ny riksdagsordning med två kamrar och det var ur dessa som ministrar och kungliga rådgivare borde hämtas. Det var långt ifrån alltid som dessa män hade samma åsikter som kungen. Enligt regeringsformen var det kungen, som utsåg statsministern.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vädret hade under flera år varit ogynnsamt för jordbruket. Somrarna var varma och torra och det hände att den första nattfrosten kom redan i slutet av augusti. Skördarna blev mindre och livsmedlen blev dyrare, vilket drabbade stadsbefolkningen. Nu uppstod två grupper i riksdagen. Den ena var liberalerna, som krävde att livsmedelstullarna skulle avskaffas. På så sätt kunde billig brödsäd och framför allt vete importeras från Ryssland och USA. Den andra gruppen var protektionisterna, som ville ha tullar på alla varor som importerades. På så sätt skulle det svenska jordbruket och den växande svenska industrin kunna utvecklas.

Painting_of_Gillis_Bildt[1]

Regeringskriserna avlöste varandra. I början av år 1888 beslöt Oscar II sig för att övertala en man med pondus att ställa upp som statsminister. Det gällde att snabbt och innan det blev hungerkravaller i Stockholm hitta någon, som kunde ena de stridande viljorna. Först frågade kungen ärkebiskopen, som artigt tackade nej till erbjudandet. Nästa tänkbara namn var friherre Gillis Bildt, som var en av kungens goda vänner. Gillis Bildt var officer och 68 år gammal. Han   hade de sista åren bott och arbetat utomlands och var obekant med att det hade strömmat in nya åsikter i landet. Kvinnorna krävde rösträtt och politiskt inflytande och landet höll på att omvandlas från ett jordbruksland till ett industriland. Han tackade ja till erbjudandet att bli statsminister och bildade en regering, där det ingick både frihandelsvänliga och protektionister. Nu kände sig Oscar II lugn och beslöt sig för att möta våren vid Medelhavet. När värmen kom till Medelhavet for han tillbaka till Sverige och valde att bo i Drottningholm. Här slog han sig ner vid sitt skrivbord och gick igenom sina anteckningar från resan. Han ställde samman dem till en åtta kapitel lång reseskildring.

Det var inte tal om att kungens läsecirkel skulle träffas i någon av salongerna i Drottningholms slott. I slottets omedelbara närhet bodde sommartid den förste hovmarskalken i den norska hovstaten Markus Höyer Holtermann med familj. Hans hustru var en svensk adelsdam och hade innan hon hade gift sig varit en av drottning Désirées hovdamer och hennes yngre syster hade hört till drottning Joséphines hov. Det var i detta svensk-norska hem som den kungliga läsecirkeln samlades.

Fredrika Limnell skrev i sina anteckningar att sammankomsten hade varit trevlig. Från ett hus i slottets närhet hade fru Mosander kommit i sällskap med sitt vackra och unga barnbarn friherrinnan Fock. Fru Mosander var änka efter den berömde kemisten och farmaceuten Karl Gustav Molander. Fredrika Limnell hade åkt ångbåt till Drottningholm tillsammans med Louise Laurin från Aspuddens gård. De hade fått lyssna på bland annat en skildring av Sorento och Capri och hur det hade varit att nattetid med båt fara över Medelhavet för att på morgonen stiga iland i Afrika. Efter uppläsningen hade kungen gått runt och samtalat med de inbjudna gästerna och detta hade varit mycket givande. Kungen såg pigg och kry ut och tycktes uppskatta damernas kommentarer. Denna samvaro varade i fyra timmar.

Fredrika Limnells andre make Carl Limnell hade avlidit sex år tidigare. Han hade varit byrådirektör och ansvarig för det statliga järnvägsnätet och slussarna. Ibland deltog han i konseljerna för att redogöra för hur anslagen hade använts och hur spåren och slussarna måste underhållas. På så sätt fick han kontakt med kungen och kunde säga några ord om sitt paradis Lyran, som hade en egen brygga där gästbåtar kunde lägga till. Detta gjorde att kungen blev nyfiken och sommaren 1876 kom han i sin båt på ett oväntat besök och blev imponerad av det han fick vara med om. Det var på detta sätt Fredrika Limnell kom in i kungens läsecirkel. Det finns bara en enda notis om vad kungen läste för de utvalda damerna.

Slutet av 1880-talet blev en bekymmersam tid för Oscar II. Gillis Bildt klarade bara av att vara statsminister i 18 månader och han efterträddes av den frispråkige Gustaf Åkerhielm af Margaretelund. Nu hettade det till i förhållandet till unionslandet Norge. Det gällde om statsministern i ett improviserat tal i första kammaren hade hotat att skicka trupper in i Norge om folket där fortsatta att kräva självständighet. Gustav Åkerhielm tvingades att avgå och nu gällde det att hitta en efterträdare som aldrig sa något förhastat.

Det var inte enbart statsministerfrågan som störde kungens skrivro. Han hade fyra söner och den äldste Gustav hade gift sig med Victoria, som var dotter till en tysk storfurste. Hon var sjuklig och föredrog att vara utomlands under vinterhalvåret. Den andre sonen Oscar hade av kärlek gift sig med en hovdam och blivit religiös. Nu gällde det att hitta lämpliga brudar till de två yngsta, vilket inte var det lättaste. Carl gick med på att gifta sig med en dansk prinsessa, medan Eugen ville gå sina egna vägar och bli konstnär. Någon lämplig brud till honom blev det omöjligt att hitta.

Fyra år efter den kungliga läsecirkeln avled Fredrika Limnell på Lyran. Hon fick aldrig vara med om när kungen samlade en skara utvalda damer för att läsa högt ur boken om Stockholms slott.

Det finns inga anteckningar om att Fredrika Limnell och hennes make Carl var bjudna på en bal på Slottet. När jag nu sitter och tittar på bilderna i boken och läser några kapitel inser jag att drottning Sofia och Fredrika Limnell skulle ha haft flera gemensamma intressen när det gällde att värna om de svaga i samhället. Drottning Sofia ägnade mycket möda at att bygga upp bra vård när det gällde TBC och drev igenom att de medel som samlats in som en hyllning till kungen skulle användas för att bygga upp sanatorier. På hennes initiativ möblerades ett av Slottets gemak om till ett sammanträdesrum för den grupp, som under drottningens ledning arbetade med att bygga sanatorier i vårt land. Fredrika Limnells intresse gällde barnsjukvården. Båda dessa kvinnor gillade att läsa men hade olika favoritförfattare. Fredrika Limnell tyckte om nyutkomna böcker av yngre svenska och norska författare medan drottningen slukade detektivromaner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bilderna med undantag för porträttet av Gillis bild är hämtade om den gamla boken om Stockholms slott. Gillis Bildt, som var militär kommer från en artikel om honom på nätet. Han blev farfarsfarfar till dagens Carl Bildt. Den unga och vackra friherrinnan Fock blev senare mor till Karin Göring.

En tanke på “Oscar II och Fredrika Limnell

  1. Carin, så roligt att läsa om den kungliga läsecirkeln här på din blogg. Markus Høyer Holtermann och hans maka Sigrid född Fleming af Liebelitz är min farfars farfar och farfars farmor. Nu blev jag nyfiken på hur länge den där läsecirkeln existerade och mellan vilka år. Jag får forska vidare. Tack för allt intressant du skrivit här i din blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s