Alla Helgons Dag på Galärvarvets kyrkogård

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sol och en frisk och byig vind från Östersjön. Efter att ha varit i Maria Magdalena kyrka och tänt ett ljus till minne av min make David strövade jag runt på kyrkogården, tittade på Evert Taubes grav och gick fram till minneslunden, där min make David har fått sitt sista vilorum. Här stod jag tyst och mindes våra 60 år tillsammans. Doften av ett salt hav svepte in över kyrkogården och lockade sedan med en promenad längs kajerna fram till hållplatsen vid Nybroplan.
Jag lyckades tränga mig in i en fullsatt spårvagn till Djurgården. Min förvåning blev stor när jag upptäckte att vagnen tömdes till hälften vid Nordiska Museet. Vi skulle alla till samma plats, som var Galärvarvets kyrkogård. Långsamt gled vi fram i en tyst procession till bogvisiret där några grät och tände ett ljus, samtidigt de lät fingrarna glida över en anhörigs namn. Här stod vi tysta, några gick med rollator och flera yngre par hade med sig barnvagn. Några tonåringar stod tätt intill varandra och snyftade tyst. Estonias förlisning var en skakande händelse och denna dag ville många hedra offren. Ett äldre par, som tidigare bott i mitt närområde, har fått sina nämn inskrivna på bogvisiret.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det fanns flera anledningar till att jag denna helgdag sökte mig till Galärvarvets kyrkogård. En var att det lilla kapellet skulle vara öppet. Detta ville jag komma in. Här satt det ett ungt par och höll varandra i händerna och en äldre elegant dam klädd i svart byxdress och en jacka i vit fuskpäls stod framme vid altaret och mumlade tyst på en bön. Vid den lilla orgeln längst bak satt en organist och spelade en psalm. Vad som inte stod i informationen var att det skulle bli två andaktstunder. Jag kom just som den första hade avslutats och kunde ute på kyrkogården växla några ord med prästen Patrik Pettersson. Han gled in i denna historiska miljö på ett enastående sätt. Här var han prästen, som påminde om svunna tider, klädd i svart kaftan och med den tudelade prästkragen. I den skarpa novembersolen kunde alla av honom få några tröstens ord och uppleva trygghet i en värld, som snabbt förändras. Jag blev imponerad av Patrik Pettersson.

En anledning var att jag ville visa tacksamhet mot de män, som kämpade i vårt sjöförsvar under det andra världskriget. Onsdagen den 17 september 1941 på morgonen hände en tragisk olycka i Hårsfjärden i Stockholms södra skärgård. Det inträffade först en explosion på jagaren Göteborg och några minuter senare en likadan på jagaren Klas Horn. Båda fartygen klövs och sjönk. Olja rann ut och havet började brinna. I detta helvete antändes jagaren Klas Uggla och sjönk till botten efter ungefär en timme. Några av de ombordvarande lyckades simma genom oljebältet och ta sig iland. När fartygen bärgades påträffades 33 döda män. Några kroppar var så svårt skadade att det inte gick att identifiera dem. Dessa fördes till Galarvarvets kyrkogård där de jordfästes.
Jag var elva år och gick i en flickskola i Göteborg när denna tragiska olycka inträffade. Flera av mina klasskamrater hade pappor eller äldre bröder, som var inkallade till den svenska flottan. På rasterna pratade vi aldrig om kriget utan förhörde varandra i tysk grammatik. Hemma var det helt annorlunda. Den väl bevarade hemligheten att de tre jagarna eskorterade de tyska malmfartygen från Norrland till någon tysk hamn kände alla till i min familj. Detta var ingenting jag fick prata om i skolan. Nin äldste bror Lars sa att han skulle vägra att tjänstgöra på en båt, som hjälpte tyskarna. Han visste att detta skulle medföra fängelsestraff eller ett arbetsläger.

Olyckan följdes av spekulationer huruvida det var sabotage eller inte. Idag är utredningen om de tre jagarna inte längre hemligstämplad och det framgår att det var fråga om ett sabotage. Någon från Ryssland eller England ville förhindra den tysk malmtrafiken. Långt senare har en engelsk sjöofficer sagt att det var han, som stod bakom sprängningarna. Om detta är sant eller inte vet vi idag inte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Året därpå invigde ärkebiskop Erling Eidem det vackra monumentet över offren för Hårsfjärdsolyckan på Galarvarvskyrkogården. Jag har ett svagt minne av att Sven Jerring redogjorde för detta i radio. Min bror Lars var mycket kritisk mot ärkebiskopen. Var stod han politiskt? Många visste att det förekom judeförföljelser i Tyskland och ärkebiskopen teg om detta. Varför? Under dessa middagssamtal föddes en dröm hos mig. Den var att få komma till Galärvarvets kyrkogård och titta på monumenten. Detta var otänkbart. Det var dyrt att åka till Stockholm och mamma trodde att kyrkogården var ett militärt område på samma sätt som Nya Varvets kyrkogård i Göteborg.

Det var mycket folk som strövade runt på Galärvarvets kyrkogård. De flesta fanns vid den vackra minneslunden strax under klockstapeln. Man mindes Margareta Krook och hennes roll som Majorskan på Ekeby. Jag var helt ensam med mina tankar och minnen framför det stora korset på offren för katastrofen vid Hårsfjärden.

Solen försvann bakom ett moln och jag gick mot bussen. Nu fick jag sällskap med damen i den vita fuskpälsen. Hon berättade med inlevelse om hur mycket Galärvarvets kyrkogård betyder för henne. Här vilade hennes släkt och hennes make. Patrik Pettersson var en helt underbar präst. Han hade vigt hennes barn och döpt hennes barnbarn. Sedan undrade hon var jag bodde. Hägersten visste hon inte var det låg. I hennes värld var det vara kvarteren runt Karlaplan som räknades.

I skymningen gick jag på en stämningsfull ljuständningsgudstjänst i Mälarhöjdens kyrka. Här tände jag flera ljus, ännu ett till minne av min bortgångne make David och också för min åtta år äldre bror Lars. Vi hade aldrig mycket kontakt med varandra. Hans politiska inställning under krigsåren betydde mycket för mig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s