Wallenbergs bankpalats på Hornsgatan

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är spännande att få frågor om Stockholms historia. Flera har undrat vad det är för ett märkligt torn, som trasar sönder de spröda regnmolnen. Det syns bäst om man står på Hornsgatans puckel mitt emot Maria Magdalena kyrka. Huset med tillhörande torn finns i kvarteret Jupiter Större strak intill Södermalmstorg. Historien bakom detta kvarter är spännande och jag har inte hittills lyckats spana in alla detaljer.

 
Idag vet vi inte hur många som under medeltiden bodde i längs nuvarande Hornsgatan. Det blev problem när någon avled och under Magnus Erikssons tid som svensk kung på 1350-talet uppfördes ett litet begravningskapell i rött tegel. Kapellet fick namnet Maria Magdalena och detta skulle påminna alla om att det var en kvinna, som först insåg att Jesus var uppstånden.
Nästa gång när kapellet finns skildrat är berättelserna om hur det gick till när slaget om Stockholm utkämpades åren 1522 och 1523 . Stora delar av den danska hären var förlagd till Södermalm och när svenskarna kom tågande sökte de skydd i den lilla tegelkyrkan. Här utkämpades ett blodigt slag och svenskarna segrade. Gustav Vasa valdes till kung och den 20 juni 1523 tågade han in i den befriade staden Stockholm. Några år senare drev kungen igenom att det lilla kapellet Maria Magdalena skulle rivas och att det inte fick byggas några stenhus på Södermalm. Anledningen var att inga fientliga trupper skulle kunna söka skydd i hus, som det inte gick att snabbt sätta eld på. Detta förbud gällde fram till början av 1600-talet.

 

På 1600-talet blev vårt land en stormakt, som krävde att det anställdes tjänstemän i chefsställning. Dessa måste få tillgång till tomtmark, där de kunde uppföra ståndsmässiga stenhus. Trakterna på andra sidan av Slussen fick en stadsplan med rutnät och två gator ritades ut. Den ena gick rakt söderut och kallades Götgatan och den andra till Södermalms ytterste udde mot Mälaren. Den fick namnet Hornsgatan. En köpare var Johan Skytte, som valde en tomt vid det nyanlagda torget. Huset, som har byggts om flera gånger, finns fortfarande kvar och gatuadressen är idag Södermalmstorg 4.

Södermalmstorg_kopparstick_1650[1]

På 1640-talet kom den tyske kopparstyckaren Wolfgang Hartman till Stockholm. Han fick genast flera uppdrag som till exempel att avbilda Stockholm och drottning Kristina. En av dessa föreställer den nya stadsdelen Södermalm. Här syns den nybyggda Maria Magdalena kyrka med sitt spetsiga torn. Huset längst till höger tillhörde Johan Skytte. Här syns det stora och betydligt enklare huset i kvarteret Jupiter Större. Vem som då ägde denna fastighet vet jag inte.

År 1759 rasade den förödande Mariabranden och fastigheterna kring torget blev svårt skadade. Trots detta byggdes de upp igen, men det var långt ifrån alltid som reparationsarbetet lyckades. Några fastigheter revs och andra fick stå kvar så länge någon var villig att bo där och ständigt i vardagslivet påminnas om eldsvådan.
Södermalm återhämtade sig långsamt efter branden. Sedan började industrierna växa upp och järnvägsspåren skar sig rakt genom tidigare ganska idylliska områden.

 

År 1860 invigdes Södra Station vid resterna av den tidigare fiskrika Fatbursjön. Stockholm växte och kapital strömmade in i vår huvudstad. Samtidigt som detta skedde öppnade André Oscar Wallenberg vårt lands första affärsbank, Stockholms Enskilda Bank.

André Oscar Wallenberg var liberal och arbetade för att kvinnornas ställning i samhället skulle förbättras. Han anställde kvinnliga banktjänstemän och blev också först när det gällde att låta kvinnor öppna egna bankkonton. Under hans livstid hade ogifta kvinnor blivit myndiga medan de gifta fortfarande var omyndiga. Det togs sedan i riksdagen ett beslut om att de gifta kvinnorna kunde ansöka om att själva få disponera sin förmögenhet och den inkomst de hade av eget arbete. Stockholms Enskilda Bank blev kvinnornas bank och i banklokalen kunde de stöta på varandra och byta några ord.

André Oscar Wallenberg hade flera söner och de fortsatte i faderns fotspår. Stockholm var ingen hälsosam plats att bo i och familjen flyttade ut till Saltsjöbaden. Området fick järnväg, som invigdes 1 juli av Oscar II. Nu kunde de mindre bemedlade i staden glädja sig åt att på eftermiddagarna titta på när tåget med förmöget folk rullade in på stationen vid Slussen. Loket var stiligt och förde med sig pojkdrömmar om att bli lokförare.

Atlas_lok_Saltsjöbanan[1]

Stockholms Enskilda Bank växte och ledningen insåg att det behövdes ett bankkontor på Södermalm. En dubbeltomt i kvarteret Jupiter Större köptes in och den gama fastigheten revs. Nu fick arkitekt Ivar Tengbom till uppgift att rita ett vackert bankpalats, som skulle påminna stockholmarna om storhetstiden under 1600-talet. Byggnadsmaterialet blev mörkrött tegel från Hälsingborg och röd granit.

Ivar Tengbom hade av allt att döma god kontakt med de hantverkare, som byggde bankpalatset. De skickligaste byggnadsarbetarna pendlade mellan Stockholm och Sankt Petersburg och här hade de lärt sig att bygga lökkupoler. På taket av den ståtliga byggnaden uppfördes ett torn med två kopparklädda kupoler staplade på varandra och över allt detta en litet ”lusthus” med förgylld spira. Huset blev en sedvärdhet när det efter två års arbete invigdes 1915. Då rasade det första världskriget, som ingen då trodde skulle bli långvarigt.
I gatuplanet fanns bankkontoret, en affär och också ett konditori med musikunderhållning. Hit kom damerna med tåget från Saltsjöbaden och uträttade sina bankärende och gick in på konditoriet, där de drack kaffe och lyssnade på när en pianist spelade populära operettmelodier. I lokalen fanns också ett damrum med vattentoalett. Huset ingav respekt och det var inte vem som helst som tordes gå in i den lyxiga banklokalen med väggar klädda i blått kakel. Hit kom kvinnor, som med sin klädsel signalerade om de var gifta eller fröknar på glasberget. På huvudet hade de gifta kvinnorna eleganta fruhattar, medan de ogifta läkarna och lärarinnorna signalerade sin oberoende ställning med en enkel och diskret hatt. Dessa oskrivna regler överlevde beslutet år 1921 att en gift kvinna skulle var myndig och försvann först efter fredsslutet 1945. Begreppet fruhatt fanns inte längre.

 

Jag har hittat en lite och ganska otydlig bild på nätet från Hornsgatan på 1950-talet. Då var tomten bredvid Stockholms Enskilda Bank med sin gyllenspira obebyggd. I början av 1960-talet växte här upp ett nytt bankpalats i koppar och glas. Det var Sparbankernas Bank, som var en centralbank för landets mindre sparbanker, som slog på stort. Nu möttes Ivar Tengboms drömmar om 1600-talet med en blänkande version av framtiden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1968 blev inledningen till oroliga tider. Allt skulle ändras och storbankerna med släkten Wallenberg i toppen måste bort. Bankkontoret i kvarteret Jupiter Större stängdes och i samband med detta revs de vackra blå kakelväggarna. År 1990 kom bankkrisen och Sparbankernas bank försvann för gott och huset såldes.

Det är märkligt att stå på Hornsgatans puckel och titta på dessa båda bankbyggnader, som tidigare hade utstrålat både respekt och trygghet. Idag måste man leta efter ett öppet bankkontor och om man vill samtala med en banktjänsteman, skall man göra en tidsbeställning på telefon. De flesta av oss sitter hemma i mysdräkt och betalar sina räkningar genom datorn.

Då och då slinker jag in på Wayne´s Coffe och fikar, som nu finns i den gamla banklokalen. Här härskar en stilla frid, som påminner om svunna tider. Tyvärr finns det ingen pianist, som spelar ABBA eller Beatles.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De bilder, som jag inte har tagit själv, har jag hittat på nätet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s