Slussens kaos möter 1600-talet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag är säkert inte ensam om att undvika att till fots leta mig fram från Södermalmstorg torg till Slottet. Att jag denna höst har gjort det flera gånger är mitt intresse för historia. På 1600-talet blev vårt land en stormakt och Stockholm växte. Ett problem var brist på dricksvatten. En pålitlig källa fanns sydöst om Slussen och detta förde med sig att flera högre tjänstemän satsade på att bygga vackra hus vid Södermalmstorg. Torget var stensatt och här kunde den som så önskade titta på avrättningar. En av tomterna, nuvarande Södermalmstorg 6, köptes år 1636 av Stockholms borgmästare Jakob Grundel den äldre. Han avled år 1677 och ingen av arvingarna önskade behålla fastigheten utan sålde den till den förmögne bruksägaren och köpmannen Henrik Thun.

Henrik Thun upplevde att huset var omodernt och han beslöt sig för att bygga om det. Han anlitade den tyske arkitekten Johan Tobias Albinius. Det blev ett elegant hus med inslag av den sena barocktidens stilideal. Arkitekten var mannen som tack vare sin eleganta klädsel syntes. Han var klädd i svarta kamgarnsbyxor, svart slängkappa i glänsande sammet och ett elegant gehäng för värjan. På huvudet hade han en stilig peruk. Han skred fram på torget för att komma fram till det ståndsmässiga hus, som nu växte fram på torget. I hörnhuset mellan torget och Hornsgatan hördes ständiga skrål. Här låg ölstugan Svanen dit sjömännen sökte sig. Några utländska sändebud beklagade sig över att ett av de få ställen det gick att hitta lediga rum att hyra var vid Södermalmstorg. Detta var trots Henrik Thuns vackra fastighet inget värdigt torg för en stormakt.

År 1759 rasade Mariabranden och husen vid Södermalmstorg skadades svårt. Ägaren av det hus, som fortfarande kallades för Jakob Grundels hus, skadades och dess ägare besköt sig för att reparera huset och försöka få det att se ut som före branden. Alla bitar, som gick att använda, skulle fogas samman. Det hörde Johan Albinius prydnad över porten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Huset bredvid Jakob Grundels hus, Södermalmstorg 8 hade på 1600-talet ägts av Johan Skytte, som i sin ungdom varit lärare åt Gustav II Adolf och hans syskon. Denne märklige man, som blev adlad på grund av att han var en skicklig pedagog, avled några år efter det att hans hus var färdigbyggt. Han hade nio barn och inte någon av de då vuxna barnen var road av att ta över fastigheten i ett område, som inte hade de bästa rykte. Huset såldes och gick ett ovisst öde till mötes. Efter Mariabranden stod bara murarna kvar och uppbyggnaden blev inte gjord med omsorg. Det var först i början av 1900-talet som intresset för huset vaknade. Det byggdes till en takvåning med stora fönster mot norr. Här hade under några år Anders Zorn en ateljé. I detta anrika hus har också Evert Taube och hans hustru bott.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det har hänt mycket sedan 1600-talet. Jakob Grundels hus renoverades på 1920-talet under ledning av arkitekt Ernst Stenhammar. Ett av denne månsidige arkitekts specialiteter var att försöka restaurera en byggnad så att den skulle se ut som när den var nybyggt. Ritningarna från Johan Albinius tid fanns kvar och den gamla porten till huset är en skönhet från 1600-talet. Huset är numera Q-märkt och bör bevaras som ett minne från stormaktstiden.

 

Det är problem med att återskapa gamla miljöer. Vem vill ha kvar en avrättningsplats eller en ölstuga med skrålande sjömän? När den nya Slussen äntligen blir klar, kommer någon då att längta tillbaka till dagens kaos? Kanske, för i detta virrvarr måste vi ofta fråga varandra om den bästa vägen att gå eller för att hitta rätt buss till Gustavsberg. Snabba möten, nya ansikten och ofta en mysig pratstund.

 

Under dessa samtal har jag insett att stockholmarna känner till Evert Taube och har bara en vag aning om vem Anders Zorn var. Men sedan? Var Gustav II Adolf vår nuvarande kungs farfar? Namnet Johan Skytte låter bekant. Eftersom han på något sätt hör hemma på Södermalm bör det vara en före målvakt i Hammarbys fotbollslag. Flera har vetat att han har både en gata och en skola uppkallade efter sig i Älvsjö. Gården vid Stockholmsmässan bär hans namn. Få vet att Älvsjö gård egentligen tillhörde Johan Skyttes hustru Maria Näf, som hade ärvt den av sin far.

 

Jag skulle vilja att kulturförvaltningen i samband med att den nya Slussen invigs har en dräktparad på Södermalmstorg med de som tidigare har bott eller arbetat vid torget. Johan Skytte i sin svarta dräkt med en stor knypplad spetskrage, arkitekten klädd i svart sängkappa, Evert Taube med sin luta och naturligtvis Christoffer Pohlhem, som hade konstruerat 1755 års sluss.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s