Spöket i Jakobs kyrka

På 1880-talet gav sig August Strindberg och Claes Lundin ut på spökspaning i Stockholm. Det var en tid när alla trodde att Djävulen när som helst kunde komma nedseglande från ett mörkt moln eller kliva upp ur underjorden. Han ville köpa människornas själar och i utbyte lovade han dem rikedom, makt och prakt. Ett av hans mest lyckade inköp var Jakob de la Gardie, som på 1630-talet lät bygga det slottsliknande palatset Makalös mitt emot Stockholms slott. Han har också blivit känd för att han gifte sig med Gustav II Adolfs ungdomskärlek Ebba Brahe.

Jakob de la Gardie föddes i Reval år 1583 och var som till den berömde fältherren Pontus de la Gardie. Hans mor var Sofia Gyllenhielm, som var en naturlig dotter till Johan III och Katarina Hansdotter. Detta gjorde att han var kusin med Gustav II Adolf.

I likhet med andra protestantiska fältherrar var han övertygad protestant. Jag har sett uppgifter om att de svenska soldaterna varje morgon fick ställa upp sig till korum och att de då sjöng psalmen ´Vår Gud är oss en väldig borg med både text och musik av Martin Luther. När djävulen köpte hans själ, tvingades han att betala dyrt och priset blev palatset Makalös intill Jakobs kyrka.

Jakob blev ångerfull och bekostade byggandet av ett stort torn på Jakobs kyrka. Från sitt palats kunde han genom ett fönster njuta av sitt vackra röda torn. Då var han gift med Gustav II Adolfs ungdomskärlek Ebba Brahe och hade fått en stor barnskara. Han avled år 1652 och hans grav finns i Veckholms kyrka utanför Enköping. Hans själ fick ingen ro utan den bosatte sig i tornet till Jakobs kyrka.

Jakobs själ var mycket orolig och den önskade få kontakt med anfadern Johan III. När det var jordfästning i kyrkan fladdrade den ut genom fönstret och sökte sig till Slottet. Här uppstod senare problem. Tre Kronor brann år 1697 och på grunden uppfördes ett nytt slott. På 1800-talet hade Jakobs själ stora svårigheter att tränga igenom slottets alla salar och gemak för att komma ner till grunden. Släkten Bernadotte förde med sig egna spöken och det uppstod bråk mellan Jakob och de nya spökena. De hade ett gemensamt språk i franskan och August Strindberg, som i sin ungdom arbetade på Slottsbiblioteket kunde berätta om viskningar på franska från de gamla murarna.
Makalös var utsmyckat och var en prydnad för ett land, som på 1600-talet var en stormakt. Det var dyrt att värma upp palatset under de kalla vintrarna och tidvis var det ingen som bodde i huset. Jakobs vålnad trivdes där inte utan föredrog tornet i kyrkan.

Jakobs hustru Ebba Brahe pekades ur som en trollpacka. Hon gillade trädgårdsskötsel och importerade växter från främmande länder. Dit hörde bland annat potatis. Hennes kock fick skära dem i strimlor och koka dem i fläskflott. Någon osalig ande i Stockholm lämnade hon inte ifrån sig. Däremot vandrar Gustav II Adolf runt i skottets källarvalv och letar efter Ebba Brahe.
Litteratur: Gamla Stockholm, av Claes Lundin och August Strindberg.

En tanke på “Spöket i Jakobs kyrka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s