Minnen från Ukraina

För flera år sedan var jag en sensommardag på rundresa i Ukraina. Jag äkte med Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek och vi gjorde en bussresa i Karl XII´s  fotspår. Det var inte bara det tidiga 1700-talet vi lärde känna utan också hur det dagliga livet är för vanligt folk i detta land på gränsen mellan öst och väst. Här såg jag skillnaden mellan östra Ukraina och området runt Kiev. Dörrarna till damtoaletterna var i hela landet målade med blommor. Innanför dessa vackra dörrar såg det annorlunda ut i östra Ukraina. I västra Ukraina var det nästan som hemma medan mycket var annorlunda i de östra delarna. Poltava ligger i Östra Ukraina

Vi for igenom ett jordbrukslandskap med böljande sädesfält och små kyrkor. Det hörde till att vi utanför Poltava skulle besöka ett museum med flygplan från det andra värlskriget. Här skulle vi passa på att gå på toaletten.

Några toastolar att sitta på fanns inte utan vi fick stå på två stenar och hoka oss ner. Något toapapper fanns inte, vi skulle torka oss med handen och sedan tvätta händerna i ett handfat med kallt vatten. Guiden hade med sig handsprit och vi fick hjälp att bli av med skiten på tassarna. Skiten på golvet spolades ner genom ett hål. Vattnet fördes bort genom ett rör, som förgrenade sig under de olika sädesfälten. Somrarna i Ukraina kan vara torra och varma. Vattnet från  toaletterna gjorde att skördarna  kunde bli större. Några rotsaker fick inte odlas, det blev en resa utan potatis och morötter och med mycket salladsblad, blomkål, paprika  och tomater.

Guiden påpekade att denna typ av toalett kallades för orientalisk toalett och var vanlig i Ryssland och i de östra delarna av Europa. En toalettstol var dyr och för vanligt folk var det mer än en årsinkomst. Jag tänkte på detta när jag igår på TV såg bilder på hur det såg ut i ett kontor, som ryska soldater hade disponerat. Det låg avföring överallt och köket var smutsigt. Detta var tydligen deras första kontakt med  Västeuropas hygieniska livsstil. De ryska soldaterna måste ha känt sig som främlingar. När de ryska trupperna nu har dragit sig tillbaka måste de okuperade områdena städas, ett smutsigt och nödvändigt jobb.

Jag försöker sätta mig in i hur de ryska inkallade värnpliktiga upplever Ukraina. Många av dem kommer från trakterna öster om Uralbergen öch är dåligt läskunniga. Ett modernt kök är för dem ett mysterium med rinnande vatten och avloppp. Hur använder man en diskbänk?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s